Mijn beeld van de wereld 


Midden in mijn heftigste periode van mijn burnout een tijdje geleden, heb ik besloten om geen nieuws meer te kijken, ik vond het vreselijk om te zien. Alleen maar negativiteit. Ik kon het niet aan. 

Altijd heb ik slechte nieuwsberichten moeilijk gevonden. Bij mij werkte het niet van “gebeurt is gebeurt, dit was het nieuws en door met je leven.” Ik trok het mij persoonlijk aan. Ik probeerde het nieuws te begrijpen. Maar dat lukte mij niet. Al die ellende in de wereld, honger, pijn, onschuld, schuld, haat, terrorisme, ziektes en andere narigheid. Ik bleef er over malen en me erover opwinden. Mijn beeld van de wereld werd het beeld wat ik op tv zag. Ellende. Het maakte mij angstig, is dit de wereld waar mijn kinderen in opgroeien?

Maar ik wil niet bang zijn voor de toekomst!

Ik besloot het nieuws op tv niet meer te kijken en rigoureus de nieuwsapps van mijn telefoon te verwijderen. Ik besloot al die ellende niet meer iedere dag toe te laten in mijn leven. Ik besloot positiever in het leven te staan en daar was geen ruimte voor negatief nieuws wat op mijn netvlies bleef staan.

De focus ging naar de dingen die voor mij waardevol zijn om te weten. Ik bleef dus wel nieuwsgierig, maar alleen in de onderwerpen wat ik interessant vond. 

Misschien vind je het raar dat ik niet wil weten wat er gebeurd in de wereld. Maar zo werkt het niet helemaal. Ik weet namelijk heel goed dat er ellende is op de wereld. De belangrijkste nieuwsberichten hoor ik al snel van andere mensen. Ik kan misschien niet meepraten, maar ik kan de ander wel laten praten en zelf de vragen stellen. Op dat moment kan ik een keus maken om hier meer over te horen of beelden van te willen zien of niet. Ik hoef het nieuws niet meer in te schakelen en af te wachten welke vreselijke beelden er nu weer tevoorschijn komen, met gevolg dat ik er over blijf malen.

Van de jaren dat ik wel nieuws keek kan ik geen één onderwerp opnoemen die mij geholpen heeft om een betere beslissing te nemen. Geen onderwerp die mij positief heeft geïnspireerd. Geen onderwerp waarvan ik zeker weet dat het juiste en volledige informatie is. Geen onderwerp die mij oplossingen voor problemen heeft gegeven. Geen onderwerp waar ik invloed op kan hebben. 

Als ik alleen al die dingen vergelijk met de onderwerpen waar ik de laatste tijd juist wel over lees en naar kijk heeft het mij het tegengestelde opgeleverd. 

Het is alsof ik de wereld nu iets beter leer begrijpen. Ik zie de mooie kant van onze wereld waar ik wel invloed op kan hebben. Er zijn zoveel manieren om het leven van jezelf leuker te maken, mooier te maken en te verbeteren. Daar heb ik het nieuws niet bij nodig. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s